انویدیا RTX 3050 یا رادئون RX 6500 XT؛ برای بازی با بودجه کم کدام بهتر است؟

RTX_3050_vs_RX_6500_XT

در حال حاضر موجودی کارت‌های گرافیکی در شرایط خوبی قرار ندارد. با وجود اینکه برخی از این کارت‌ها از لحاظ قیمت افت داشتند، بازهم به نسبت کمیاب هستند. اثری که کرونا روی دنیای تکنولوژی گذاشت، چندین سال طول خواهد کشید تا از بین برود. با اینحال چندی پیش دو شرکت انویدیا (Nvidia) و ای‌ام‌دی (AMD) از کارت‌های گرافیکی جدید خود رونمایی کردند. این دو کارت RTX 3050 و Radeon RX 6500 XT (به همان ترتیب شرکت سازنده) هستند. این دو مورد همچنان کمیاب هستند ولی از قیمت خوبی هم برخوردار هستند.

مخاطب هر دو کارت گرافیکی گیمرها با بودجه کم هستند. حال به نظر شما کدام بهتر هستند؟ هر دو برای گیمینگ با رزولوشن ۱۰۸۰p ساخته شده و پایین‌ترین قدرت را در مجموعه خود دارند. البته هر دو از ری‌تریسینگ (Ray Tracing) پشتیبانی می‌کنند. حال با ما همراه باشید تا این دو کارت گرافیکی را باهم مقایسه کنیم.

مقایسه قیمتی

۶۸۰۰XT به طور کامل بودجه مخاطبان را در نظر داشته است. به همین دلیل قیمت بسیار خوبی دارد. در حال حاضر قیمت این کارت گرافیکی حدود ۲۰۰ دلار است. البته این قیمت ممکن است بر اساس موجودی متغیر باشد. نکته جالب اینجاست که این کارت گرافیکی کمترین قیمت را در کارت‌های گرافیکی نسل جدید دارد.

قیمت ۳۰۵۰ از ۳۰۰ دلار شروع می‌شود. البته این قیمت می‌تواند بر اساس شرکت سازنده مثل ام‌اس‌آی (MSI) یا ایسوس (Asus) متفاوت باشد. با اینحال در حال حاضر از لحاظ قیمتی گوی در دست ای‌ام‌دی است. با اینحال کارت ۳۰۵۰ مواردی دارد که این قیمت بیشتر را توجیه خواهد کرد. با اینحال تفاوت قیمت ۱۰۰ دلاری تأثیر چندانی زیادی روی بودجه فرد نخواهد گذاشت. مخصوصاً اینکه در این مدت قیمت قطعات به حدی سرسام آور است که دیگر این موارد عجیب نیست!

مقایسه توانایی گیمینگ در رزولوشن ۱۰۸۰p

قیمت کمتر کارت RX 6500 XT بی‌دلیل نیست. به دلیل اینکه همواره ارزان بهتر نیست و بحث عملکردی این کارت کاملاً شاهد این ماجرا است. در مقایسه‌های انجام شده در تمام بازی‌ها ۳۰۵۰ بهتر عمل کرده است. به حدی که در برخی عناوین این اختلاق بسیار زیاد است. نکته اینجاست که در کارت RX 6500 XT برخی عناوین حتی به ۴۰ فریم هم نمی‌رسند که بسیار ناامید کننده است.

۳۰۵۰ عملکرد به شدت بهتری نسبت به کارت ۶۵۰۰ XT دارد.

درست است که در عناوینی مثل هیتمن یا الدن رینگ عملکرد این دو کارت نزدیک هم است. با اینحال در عناوین دیگر این اختلاف به طرز عجیبی زیاد است. این اختلاف به حدی است که افراد عادی نیز این تفاوت را درک خواهند کرد. مخصوصاً اینکه این اختلاف در فورتزا هورایزن ۴ (Forza Horizon 4) به نهایت خود می‌رسد.

به طور کلی کارت ۳۰۵۰ حدود ۳۷% عملکرد بهتری نسبت به ۶۵۰۰XT داشته است. البته با توجه به اینکه قیمت این کارت بیشتر هم است منطقی به نظر می‌رسد. با اینحال دقت کنید که در نرخ فریم زیر ۶۰ تفاوت حتی یک فریم نیز کاملاً مشهود است. به همین علت به طور کلی این ۳۷ درصد تفاوت قابل توجهی است.

کمبود عملکردی این کارت ناشی از پهنای باند (Band Width) کم آن است. همینطور اینکه تنها دارای ۴ گیگابایت رم گرافیکی است. این در حالی است که کارت ۳۰۵۰ دارای ۸ گیگابایت رم گرایفیکی و پهنای باند بیشتر است. به این نکته دقت کنید که اگر مادربرد (Motherbord) شما دارای رابط‌های PCIe 3.0 باشد، عملکرد هر دو کارت پسرفت زیادی خواهد کرد. پس بهتر است نسخه ۴ این رابط را داشته باشید.

مقایسه توانایی عملکرد در رزولوشن ۱۴۴۰p

هر دو کارت گرافیکی برای گیمینگ در این رزولوشن ساخته نشده‌اند. با اینحال بررسی آن مشکلی ندارد. نکته جالب اینجاست که کارت ۳۰۵۰ به راحتی در این رزولوشن عمل می‌کند. این درحالی است که RX 6500 XT نمی‌تواند چندان خوب عمل کند. اگر بخواهیم دقیق بگوییم کارت ۳۰۵۰ حدود ۵۷ درصد عملکرد بهتری نسبت به کارت ۶۵۰۰XT در این رزولوشن دارد. کارت ای‌ام‌دی در برخی عناوین حتی نتوانست به نرخ فریم ۳۰ برسد!

بررسی کارت گرافیک ارزان قیمت

نکته اینجاست که می‌توان تنظیمات بازی‌ها را کمتر کرد تا عملکرد بهتری داشته باشند. با اینحال این مورد برای هر دو کارت صدق می‌‌کند. در اصل برای آزمایش از بهترین حالت ممکن استفاده شده تا از نهایت توانایی کارت‌ها استفاده شود. به طور کلی عملکرد هر دو کارت نسبتاً خوب است. اگر شما قصد داشته باشید در آینده مانیتور خود را عوض کرده و رزولوشن آن را ارتقاء دهید، ۳۰۵۰ گزینه بهتری است. البته به این نکته توجه کنید که اگر مانیتور شما ۴K شد، دیگر باید کارت را به ۳۰۷۰ یا ۳۰۸۰ ارتقاء دهید.

تفاوت امکانات این دو کارت

هر دو کارت از توانایی Upscaling برای بهتر کردن نرخ فریم استفاده می‌کنند. با استفاده از این فناوری، بازی در رزولوشن پایین‌تر رندر (Render) شده و تصویر با رزولوشن بالاتر نشان داده می‌شود. این فناوری در کارت‌های انویدیا DLSS نام دارد. در کارت‌های ای‌ام‌دی نیز نام آن FSR است.

FSR ارزش روشن کردن را دارد. به دلیل اینکه تفاوت زیادی را در عملکرد عناوین مختلف مخصوصاً در رزولوشن ۱۴۴۰p ایجاد خواهد کرد. با اینحال فناوری DLSS پخته‌تر است. به همین علت عملکرد بهتری را نشان خواهد داد. در اصل هر دو یک کار را انجام می‌دهند اما DLSS آن را بهتر انجام داده و بنابراین نرخ فریم بهتری را ارائه می‌‌دهد.

اگر شما ری‌تریسینگ را روشن کنید، این فناوری DLSS به شدت به کار می‌آید. به طور کلی ری‌تریسینگ آسیب زیادی به عملکرد بازی می‌زند. با وجود اینکه جلوه بصری بازی بسیار زیباتر شده ولی باید ببینید که ارزش این افت عملکرد را دارد یا نه. با اینحال اگر شما از هر دو مورد با هم استفاده کنید، شرایط بهتر خواهد شد.

در کارت ۶۵۰۰XT ری‌تریسینگ چندان قدرتمند نیست. به این معنا که آسیب عملکردی بازی بسیار زیاد خواهد بود و روشن کردن FSR تأثیر چندانی روی عملکرد نخواهد داشت. پس به طور کلی برای استفاده از ری‌تریسینگ کارت ۳۰۵۰ بهتر است.

در این مقایسه قطعاً کارت ۳۰۵۰ برتر است.

جمع‌بندی

در اصل کمی کلیشه‌ای به نظر می‌رسد که بگوییم کارت گران‌تر بهتر است. با اینحال با توجه به عملکرد بسیار بهتر ۳۰۵۰ این موضوع حقیقت دارد. همینطور اینکه با توجه به عملکرد خوب این کارت در رزولوشن ۱۴۴۰p شما در آینده نیز راحت‌تر خواهید بود. تقریباً شاخصه‌ای نبود که کارت انویدیا از ای‌ام‌دی بهتر عمل نکند. به همین علت این هزینه اضافه قطعاً ارزشش را دارد.

تنها نکته مثبت کارت ۶۵۰۰XT در مصرف برق آن است. برای این کارت شما تنها نیاز به یک منبع تغذیه ۴۰۰ واتی خواهید داشت. این در صورتی است که ۳۰۵۰ نیازمند یک منبع تغذیه ۵۵۰ واتی است. البته با توجه به پردازنده اصلی (CPU) شما ممکن است این موضوع تفاوت داشته باشد. در زمینه دمای کارت هم باید بگوییم که بنابر شرکت سازنده کارت مثل ایسوس، متفاوت خواهد بود اما به طور کلی این دو کارت چندان دمای زیادی تولید نمی‌کنند. همینطور اینکه تفاوت چندانی در این مورد با یکدیگر ندارند.

منبع:

ads
لینک کوتاه مطلب
  • چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه اشخاص مدیر، نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  • چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *